vrijdag 26 oktober 2007

Knutselen

We hebben onlangs heel het huis geschilderd. Daarvan hadden we nog een aantal restjes verf over. Onze keuken is aan de kleine kant en we hadden nog geen eettafel. Het werd dus moeilijk om een kant en klare tafel te vinden die er net in zou passen. Zelf maar één maken dus. Hier is het resultaat:


Het begon met het op de kop tikken van een multiplex plaat van 4 cm dik. Met een knipoog en een bak bier konden we die op maat laten zagen en 2 hoeken laten afronden. Het oppervlak van zo'n multiplex plaat is nogal lelijk. Daarom hebben we de bovenkant dezelfde kleur gegeven als de muren. De zijkant met al die strepen is dan wel leuk.

Eerst de zijkant afplakken dus. Dan 2 lagen grondverf en 2 lagen kleurlak. Elk van die lagen moest een aantal uren drogen. Gecombineerd met een full-time job komt dat dus neer op 1 laag per dag. Tegen alle verwachtingen in was er geen verf onder de afplaktape gelopen. Het opzet was dus gelukt: de streepjes konden we houden. Vervolgens is de bovenkant en de zijkant afgewerkt met 2 lagen vernis (nóg 2 dagen dus) om de tafel beter te beschermen tegen het te verwachten bestek-geweld. Tenslotte hebben we de onderkant ook 1 vernis-laag gegeven om ze te beschermen tegen het eventueel intrekken van vocht. Hoe je een glas water omstoot zodat de inhoud op de onderkant van de tafel terecht komt, is me niet meteen duidelijk, maarja, die wet van Murphy he.

Dan kwam het monteren tegen de muur zodat het tafelblad net onder de vensterbank kwam. Bij Ikea hebben we de tafelpoot aangeschaft. (De krukjes komen ook van daar trouwens.) Die is zeer precies verstelbaar op werkelijk elke hoogte. 2 haakjes om het tafelblad aan de muur te monteren zijn bij de poot bijgeleverd; handig! De muur bleek niet perfect verticaal te staan. Met behulp van een waterpas konden we de tafel mooi recht zetten. De ruimte die hierdoor ontstond tussen de muur en de bevestigingshaken konden we opvullen met een aantal dikke rondellen zodat de bevestiging aan de muur terug stevig was. En dan de final touch: een streepje transparante silicone tussen de vensterbank en het tafelblad om te voorkomen dat er kruimels tussen kruipen.

Maar we hadden nóg verf over! Gelukkig was het hoekje waarin de computer - die eigenlijk meer dienst doet als DVD-speler - en de HiFi-keten moesten komen ook aan de kleine kant. ;-)


Hiervoor zijn MDF-platen gebruikt. Zalig materiaal om mee te werken: het splintert niet. Het gat voor de kabels is gemaakt met een klokboor: een boor met daarrond een rond zaagblad. Je monteert dat op een boormachine en je kan gaten boren van 6 cm diameter - of schijfjes van 6 cm diameter met een gat in het midden maken.


De hoekjes hebben we deze keer zelf afgerond met een decoupeerzaag. (Of een wipzaag, zoals ze dat bij ons noemen.) Dat vergt wel enige oefening. Als je te snel wil zijn duw je het zaagblad scheef in de draaibeweging en krijg je een aflopende bocht.

Ik ben er eigenlijk best wel tevreden over. Door alles dezelfde kleur als de muur te geven, heeft een een minimalistische look.

Geen opmerkingen: