zaterdag 17 november 2007

High-key (?)

High-key foto's zijn foto's die bewust (soms extreem) overbelicht zijn. In de digitale wereld kan je dit effect nabootsen in de nabewerking. Met andere woorden: je kan van een gewone foto een high-key versie maken. Kort uitgelegd komt het op 3 stappen neer: omzetten naar zwart-wit, overbelichten met behulp van curves en tenslotte afwerken met de burn- en dodgetools. Bij deze dus mijn eerste high-key foto door middel van dit soort nabewerking:


Een beetje meer uitleg bij de drie stappen:
Omzetten naar zwart-wit Dit doe je in dit geval best met behulp van de channel mixer. Daarbij kijk je op voorhand naar elk kanaal (rood-groen-blauw) apart en let je erop waar de details die je wil overhouden er het best doorkomen. Dit kanaal druk je het meeste door met de channel mixer.
Overbelichten met behulp van curves Zorg dat je curve altijd een S-vorm heeft. Als je dit niet doet, krijg je dikwijls (heel) onnatuurlijke kleurtransformaties. Tenzij je dit juist nastreeft, zijn die te vermijden. In deze stap is het niet zo erg dat delen die je wil accentueren wat te licht worden en dat delen die je in het wit wil laten verdwijnen nog wat doorkomen.
Afwerken met burn- en dodgetools Tenslotte kan je het contrast van de delen die je wil accentueren lokaal wat verhogen met de burntool. Delen die je wil laten verdwijnen in het wit en die toch nog wat doorkomen, kan je dan weer doen verdwijnen met de dodgetool.

Tutorials met beeld-voorbeelden zijn er met massa's. Voorbeelden hiervan vind je hier, hier en hier.

De volgende uitdaging is nu om een échte high-key opname te maken: zo'n foto rechtstreeks uit het fototoestel krijgen ...

update: Het is niet helemaal terecht om deze foto "high key" te noemen. Zoals uit deze discussie bleek. Vandaar het vraagtekentje in de titel. Het blijft hoe dan ook een plezante bewerking.

Geen opmerkingen: