Het belag van een snowboard is gemaakt van een poreus materiaal dat doordrenkt wordt met wax om uitdrogen te voorkomen. Een snowboard droogt niet alleen uit door gebruik, maar ook tijdens de opslag tijdens de zomermaanden. Daarom moet het niet alleen gewaxt worden na gebruik, maar ook na de zomer, wanneer het lang in een hoekje gestaan heeft.
De metalen rand van het snowboard moet voldoende scherp zijn. Als die te bot is, heb je geen grip meer wanneer de piste wat harder ligt.
Omdat het sneeuwseizoen er weer aankomt en ik elk jaar opnieuw weer diep moet nadenken "hoe ging dat nu ook alweer?": ziehier een kleine howto. Volgend jaar heb ik er veel aan en hopelijk heb jij er nu wat aan. Nog even opmerken dat herstellingen - opvullen van krassen - niet beschreven worden, eenvoudigweg omdat dat tot nog toe niet nodig is geweest op mijn plankje.
Zoek een plaats waar de vloer vuil mag worden (garage, kelder, ...) en gebruik twee schragen om het snowboard op te leggen. Ik leg ook altijd een paar doeken op de schragen om te voorkomen dat het snowboard bekrast wordt. In de handel zijn ook speciale snowboardklemmen te verkrijgen; een stel schragen werkt echter even goed.
We beginnen allereerst met de bindingen van het snowboard te halen. Noteer eventueel de stand waarin ze gemonteerd zijn, zodat je die straks nog weet wanneer je ze terug plaatst. Als je de bindingen erop laat, zitten die in de weg bij het slijpen en kan er wax op druipen bij het waxen - en het is gewoonweg vervelend om die druppeltjes achteraf weer weg te prutsen.
En dan gaan we (eventueel) slijpen. Eerst controleren we of de randen al niet scherp genoeg zijn. Dit doen we met een vingernagel; als de rand wat van je nagel schraapt (zie foto), is hij scherp genoeg. Indien niet moet de rand bijgeslepen worden. Dit doe je met een speciaal daarvoor gemaakt slijpgereedschap. Hierin kan je een vijltje op 2 manieren plaatsen om de zijkant en de onderkant van de metalen rand te slijpen. (zie foto's) Slijpen doe je met lange bewegingen. Je moet hierbij voelen dat de vijl "pakt", anders heeft het geen effect. Na het slijpen kan je opnieuw met je vingernagel controleren of de randen scherp genoeg zijn.
Na het slijpen plak ik de rand van het snowboard af met schildersafplaktape. Ik doe dit omdat bij het waxen er dikwijls wax over de randen druipt, en het is enorm vervelend om die er achteraf weer te moeten afprutsen. De afplaktape eraf trekken daarentegen is een werkje van niks.
Om te waxen heb je een strijkijzer nodig. Je koopt er best 1 speciaal gemaakt voor het waxen van wintersportmateriaal en met temperatuuraanduiding. Verschillende soorten wax hebben een verschillende temperatuur nodig. Voor de all-in-one wax die ik gebruikt, moet het strijkijzer 130 graden warm zijn.
Ik wax het snowboard tweemaal. Een eerste keer om het schoon te maken en een tweede keer om de finale wax aan te brengen.
Als het strijkijzer op temperatuur is, kan je beginnen met de wax aan te brengen. Hiervoor houdt je het waxstaafje tegen het strijkijzer en laat je de gesmolten wax verspreid over het snowboard druppelen. Je hoeft zeker niet te veel wax te gebruiken; ik gebruik ongeveer 1 blokje van het waxstaafje per keer.
En dan gaan we strijken. Maak kleine cirkelvormige bewegingen en ga zo 2 of 3 keer over het hele snowboard. Door de warmte gaan de poriën van het belag open en smelt de wax. Hierdoor kan de wax in de poriën dringen en komt het vuil dat in de poriën zit bovendrijven. Zorg dat je grondig op elke plaats geweest bent, ook op de randen.
Wanneer je hiermee klaar bent, laat je het snowboard afkoelen. Een kwartiertje volstaat hiervoor meestal. Dan gaan we met een plastic schraper de uitgeharde wax opnieuw van het snowboard schrapen. Dit doen we van de achterkant van het snowboard naar de voorkant toe. Samen met de wax, verdwijnt hiermee ook het vuil van het snowboard.
De plastic schraper heeft in 1 van de hoekjes een uitsparing. Deze kan je gebruiken om de wax van de randen van het snowboard af te schrapen.
Dit is het resultaat na het schrapen.
Nu herhalen we heel de waxprocedure opnieuw: wax aanbrengen, strijken, laten afkoelen en schrapen. Bij de tweede waxbeurt zal er heel wat minder vuil loskomen.
Na het afschrapen van de tweede waxbeurt, wordt het snowboard geborsteld. Ook hiervoor wordt speciaal gereedschap verkocht: ik heb hiervoor een borstel met nylon haren. Het afborstelen doe je in lange halen van de voorkant naar de achterkant toe (zeker niet dwars!). Door het borstelen verwijder je de laatste overbodige wax en komen er dunne lange krassen in de - ondertussen flinterdunne - waxlaag. Hierdoor glijdt het snowboard veel beter door de sneeuw.
Nu ziet de onderkant van het snowboard er opnieuw als nieuw uit. Enkel nog de afplaktape verwijderen en de bindingen er terug opzetten en het snowboard is klaar voor de sneeuw.
maandag 26 november 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Very nice tutorial dude !
tis precies of gij eens zoveel plezier beleeft met het onderhoud als met het eigenlijk snowboarden en skaten zelf :)
Hoe cool is da?
Nette tutorial! Thanks!
Mooie uitleg inderdaad.
Tot welke diepte kan je krassen vullen met wax? En wanneer zou je opvulstaven gebruiken?
Een reactie posten